In memoriam Voloncs Gábor

(1946–2014)

 
Kivonat: A cikkben a szerző Voloncs Gáborra, a MAPAVIT  vezetőségi tagjára emlékezik. 
 
Kulcsszavak: Voloncs Gábor, vízjelkutatás, MAPAVIT, nekrológ, NEPART, C & I HONIG, EXECUTIVE, ALSÓKEMENEC, BEATRIX MILL, ORIGINAL MARGARET MILL, ROSE STRET MIL, BANCA COMMERCIALE ITALIANA, SACRI PALAZZI APOSTOLICI.
 
A Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság egyik alapító tagja, Voloncs Gábor rövid, súlyos betegség következtében, mindannyiunk számára váratlanul, elhunyt. 
    Bár májusi  közgyűlésünkre már nem tudott eljönni, de nem sejtettük, hogy ilyen nagy a baj. 
2008-ban, amikor a MAPAVIT alapító tagjai közé hívtuk, örömmel és lelkesen csatlakozott, mert a bélyegek, a bélyeg előtti levelek, középkori iratok szerelmeseként és értőjeként a vízjelek iránt is érdeklődött.
    Foglalkozott olyan újkori iratokkal, papírfeldolgozóipari, papírkereskedelmi és egyéb papíremlékekkel is, amelyekben valamilyen szempontból érdekeset lehetett felfedezni: tartalom, grafika, vízjel, pecsét, száraz-bélyegző vagy nedvesbélyegző révén.  Többek között ő kutatta fel a Neményi Testvérek Papírgyár Rt. kékes-lilás színű, dombornyomott, ma már valódi ritkaságnak számító, egyik levélzáró cimkéjét (1. ábra).
    A hozzákerült XVIII–XIX. századi papírrégiségek- ből kirajzolt vízjelekkel folyamatosan gazdagította a Magyar Vízjel Adatbankot. Így került be az MVA-ba ALSÓKEMENEC papírmalom két, koronás monogram-vízjel változata 1830-ból (2–3. ábra). 1916-ból a BEATRIX MILL embléma-vízjel egyik rajzi változata (4. ábra). 1889-ből az ORIGINAL MARGARET MILL, XIX. századi levélpapírokból ismert, háromsoros felirat-vízjelének egyik bordás alakváltozata (5. ábra). 1913-ból a ROSE STRET MIL levélpapír-vízjel rajzi változata (6. ábra). 1841-ből a C & I HONIG holland papíripari cég egyik nagyméretű név-vízjele egy kötelezvény merített papírjából (7. ábra). 1939-ből az Ausztráliából származó, EXECUTIVE, ívelt felirat-vízjel egy három nyelvű (német. angol és magyar nyelvű), fejléces levélpapírból (8. ábra). 1929-ből az Olasz Kereskedelmi Bank, BANCA COMMERCIALE ITALIANA feliratú egyik csekk-vízjele (9. ábra). És végül 1937-ből egy igazi ritkaság a pápa székhelyéről, a Vatikánból, a Basilica Vaticana belépőkártyájának keretes, pápai tiarával és két kulccsal díszített, SACRI PALAZZI APOSTOLICI összetett vízjele (10. ábra). 
    Voloncs Gábor az Akácfa utcai Hobbifila kis irodájában mindig szívesen fogadta a gyűjtőket és az érdeklődőket. Itt gyakran felkeresték a MAPAVIT tagjai is. Néha jótanácsért, néha szakmai megbeszélés céljából. Ha valami különleges vízjeltörténeti emlékre bukkant, rögtön jelezte a MAPAVIT elnökének, Pelbárt Jenőnek. Filatélista és papírrégiség-gyűjtői kapcsolatai révén aktívan részt vett a vízjeltörténeti szakirodalom terjesztésében is.
    A hazai gyűjtőkön  kívül jó  kapcsolatokat ápolt a felvidéki filatelistákkal is, így számos, új értékes adattal tudta gazdagítani a Hermaneci Papírgyárral kapcsolatos történeti adatbázisunkat.
    Évek óta készült a kárpátaljai vízjeles papírgyűjteményének vízjeltörténeti feldolgozására, amit most már sajnos nem tehet meg. 
    Élénken érdeklődött a hazai, klasszikus bélyegek papírtípusai iránt. Ezek közül elsősorban az 1871–1916 közötti időszakban kibocsátott bélyegek papíranyagát dolgozta fel .
    A Budapest-Fasori Református templomban vettünk tőle búcsút 2014. augusztus 28-án, református szertartás szerint. Emlékét megőrizzük és őrzik azok a vízjelek is, amelyek az ő kutatásai nyomán kerültek be a Magyar Vízjel Adatbankba.